Variante joc

Chiar daca grilele clasice sunt cele mai obisnuite, exista mai multe variante:
* grile de 4×4 care contin regiuni de 2×2 (în general pentru copii)
* grile de 5×5 care contin regiuni în forma de pentamino si care au fost publicate sub numele de Logi-5
* grile de 6×6 care contin regiuni de 2×3 (propusa la Campionatului Mondial de Puzzle)
* grile de 7×7 cu sase regiuni în forma de hexamino si o regiune despartita (propusa la Campionatului Mondial de Puzzle)
* grile de 9×9 cu regiuni în forma de polyomino
* grile de 16×16 cu regiuni de 4×4 (numite Number Place Challenger si publicate de Dell, sau numite uneori Super Sudoku)
* grile de 25×25 cu regiuni de 5×5 (numite Sudoku the Giant si publicate de Nikoli)
* Exista o varianta care în plus impune ca cifrele din diagonalele principale sa fie unice. Number Place Challenger, mentionat anterior, si Sudoku X din Daily Mail, o grila de 6×6, apartin acestei categorii
* grile de 8×8 continând regiuni de 2×4 si 4×2, si unde rândurile, coloanele si diagonalele principale contin o cifra unica
* O meta-grila compusa din cinci grile de 9×9 în quincunx care se încaleca la colturi este publicata în Japonia sub numele de Gattai 5 (care înseamna "cinci fuzionati") sau Samuraï. În ziarul The Times, aceasta forma est numita Samurai Su Doku (pentru mai multe detalii).
* Grile cu regiuni rectangulare: daca o regiune este de dimensiunile LiniixColoane casute, grila globala se descompune în ColoanexLinii regiuni ; valorile urmând a fi completate sunt cuprinse în intervalul de la 1 la ColoanexLinii
* Dion Church a creat o grila 3D, pe care Daily Telegraph a publicat-o în mai 2005
Au fost publicate de asemenea, variante alfabetice, care folosesc litere în loc de cifre. The Guardian le numeste Godoku si le descrie ca fiind diabolice. Knight Features prefera numele de Sudoku Word (pentru mai multe detalii, vedeti en [5]). en Wordoku al lui Top Notch arata literele, în dezordine, ale unui cuvânt care pleaca de la coltul stânga sus si ajunge în coltul dreapta jos. Un jucator având o buna cultura poate sa îl gaseasca si sa îsi foloseasca descoperirea pentru rezolvarea Sudokului.
en Code Doku conceput de Steve Schaefer contine o fraza completa, pe când en Super Wordoku al lui Top Notch contine doua cuvinte de noua litere, fiecare gasindu-se pe una din diagonalele principale. Aceste jocuri nu sunt considerate de catre pasionati ca fiind adevarate, pentru ca logica nu este suficienta pentru a le rezolva, chiar daca au o solutie unica. Top Notch affirma ca aceste jocuri sunt concepute de o asa maniera încât sa împiedice solutiile generate de catre programe de rezolvare automata.

În Japonia, sunt publicate alte variante. Iata o lista incompleta:
* Grile conectate secvential: mai multe grile de 9×9 sunt rezolvate consecutiv, dar doar prima are destule casute precompletate care sa permita sa fie rezolvata logic. O data aceasta prima grila rezolvata, anumite cifre sunt copiate în urmatoarea. Aceasta formula impune jucatorului sa faca treaca des de la o grila partial rezolvata la alta.
* Grile foarte mari care consista în mai multe grile (de obicei de 9×9) care sunt partial suprapuse. Sunt des întâlnite grilele compuse din 20 pâna la 50. Marimea regiunilor care se suprapun partial variaza (doua grile de 9×9 pot sa aiba în comun 9, 18 sau 36 celule). Adesea, nici o casuta nu este precompletata în aceste regiuni.
* Grile obisnuite unde o cifra este membra a patru grupuri, în loc de trei obisnuite (rânduri, coloane si regiuni): cifrele situate pe aceleasi pozitii relative într-o regiune nu trebuie sa corespunda. Aceste grile sunt de obicei imprimate în culoare, fiecare grup despartit împartind o culoare pentru a facilita lectura.

Trusa de jocuri pentru a participa la Campionatul Mondial de Puzzle în 2005 contine o varianta intitulata Digital Number Place: în loc sa contina casute precompletate, majoritatea celulelor contin o cifra partial desenata care împrumuta grafia afisajului cu sapte segmente.

Pe 31 august 2005, The Times a început publicarea a lui Killer Su Doku, numit si Samunamupure (care înseamna "loc de sumare"), care indica suma celulelor regrupate, ceea ce adauga un supliment de dificultate în cautarea solutiei, cu tot ca poate sa si ajute la rezolvare. Toate celelalte reguli de pâna acum se aplica, de asemenea.
Majoritatea ziarelor propun astazi o grila Sudoku în pagina lor de jocuri.